tirsdag den 16. november 2010

Fingerplanen

Følgende opgave blev stillet:
Lav en analyse og fortolkning af den valgte film. Nu er der jo tale om en kampagne, der skal få folk til at læse mere avis, altså en slags reklamefilm, hvor budskabet på sin vis er givet. I den forbindelse er det centrale, at I overvejer og giver bud på, hvordan budskabet ”sælges” i filmene.

I analysen skal særlig lægges vægt på de filmiske virkemidler (beskæring/perspektiv, klipning og klipperytme, lys og lyd) og ikke mindst den måde virkemidlerne bruges i forhold til budskabet i filmen.


Analysen:
Filmen: ”Fingerplanen” er en kortfilm produceret af Susanne Bier Scherfig og Danske Dagblades Forening. Filmen er et led i en kampagne for at få danskerne til at læse mere avis.

Filmen indledes med at vi går ned af en skolegang. Kameraet er håndholdt, hvilket giver en fornemmelse af at man kommer ned af en tilfældig gang på en helt tilfældig skole. Derefter klippes filmen således at vi kommer ind i et klasselokale. I klasselokalet filmes eleverne i panorama. De er alle uopmærksomme og meget uengageret i undervisningen, hvilket bestyrkes af at der umiddelbart derefter klippes over på læreren, som beder en elev om at lægge telefonen væk. Filmen er i reallyd med almindelig lys dog indledes og afsluttes filmen med en melodi. Melodien bruges således som en indledning og slutning. At filmen primært er i reallyd bidrager til en kaotisk og forstyrrende fornemmelse. Det er midlertidig med til at forstærke følelsen af at befinde os i en almindelig og kedelig undervisningstime. Beskæringen er primært nær skiftevis på læreren, Bastian og Marie idet de er de mest centrale personer i undervisningen.

Filmen er opbygget i almindelig dagligdag til konflikt, og i denne indtræder klipningen en stor rolle idet klipningen bliver hurtigere jo mere konflikten optrappes, hvorefter den igen bliver langsom (”idyl”) da Marie kommer udenfor døren. Klipningen følger således replikkerne med få undtagelser, hvor man i stedet ser klassen og enkelte elever for at vise stemning og miljø. Marie er en almindelig skoleelev bortset fra at hun modsat sin lærer er veloplyst og veltalende. Forklaringen får vi først til sidst – Marie læser avis, det gør læreren ikke. Man forstår budskabet: selvom læreren er ældre og er mere uddannet så kan Marie overgå sin lærer idet læreren ikke har den nødvendige ”almene dannelse”, som Marie har fået gennem avislæsningen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar