Det at bruge blogs i undervisningsøjemed, er der delte meninger om.
Den meget kritiske vil sige; Skal alle have mulighed for at overvåge undervisningen. Skal vi have et overvågnings samfund, med "Big Brother" som i George Orwell´s roman "1984". Hvor kammerater, forældre, kolleger og måske skoleledelsen, kan følge med i hvad der sker?!?!
Den enige vil nok sige; Det er da en god idé, det udvikler elevernes kendskab til bl.a. brugen af elektroniske medier. Det at der er andre som kan læse det man skriver, gør at det faglige kommer i fokus. Det er en nem og hurtig måde at få feedback på. Det er en klar afspejling af det globaliserede samfund.
Brugen af blogs i undervisningen, vil uvilkårligt stille nogle faglige krav til os som undervisere. Vi skal have kendskab til brugen af blogs samt der bør være nogle klare retningslinjer for hvad der bør skrives om på bloggen. Det ville være sørgeligt hvis bloggen blev et "mobbe" sted, hvor eleverne kunne hænge hinanden ud. Jeg kan levende forestille mig en gruppe teenagepiger og drenge for den sags skyld, skrive ret grimme ting om hinanden. Der kræver det at vi som undervisere viser at det hverken kan eller vil vi accepterer.
Bloggen kan bruges som et sted, hvor man skriver sine notater ned, samt en evaluering af hvad man har lært af dagens undervisning.
Mange opgaver kan skrives som en blog, det kan medvirke til at eleverne får nemmere ved at skrive i en journalistisk genre. Netop denne genre har mange svært ved at skrive i når de kommer videre i uddannelses systemet.
På samme tid kan man drage paralleller imellem skole og fritid, hvilket mange undervisere har svært ved i vores samfund. Det er vigtigt at skolen er åben for samfundsudviklingen og afspejler det samfund vi lever i. Eleverne skulle jo gerne have en forståelse af samfundet, det har vi som undervisere en stor del af ansvaret for at lære dem.
Åbenheden i brugen af blogs, vil også kunne inddrage forældrene i skole-hjem samarbejdet på en anden måden end den traditionelle. Det kunne tænkes at der på forældre, elev og skoleintra, er henvisninger til en klasseblog, hvor der ligger billeder samt en beskrivelse af eventuelle klasse arrangementer. Man kunne allerede i 1. klasse oprette en sådan blog som vil følge klassen lige til eleverne slutter i grundskolen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar